9 januari, 2018

Så förbättrar du din koncentration

Tänk dig en vanlig dag i ditt liv. Du har ett jobb som ska skötas, saker som ska fixas i privatlivet, du är ständigt uppkopplad på mobil och dator. Vem som helst kan enkelt tappa koncentration och fokus. Ofta svävar tankarna iväg på någonting som inte alls har med situationen att göra. Här tipsar jag om hur du kan bli bättre på att fokusera på nuet.

Vad innebär koncentrationssvårigheter?

När man tänker efter kan man säga att allt som är i vägen och hindrar dig från att fokusera på vad du håller på med är en form av hinder eller koncentrationssvårighet. Det kan vara allt från att det plingar till på mobilen, du ser någonting på tv eller det knackar på dörren. Du kan också ha svårt att koncentrera dig på grund av personliga skäl. Oavsett vilket så finns det olika sätt man kan träna på. Här följer några exempel.

Vad kan jag göra för att bli bättre på att koncentrera mig?

Mitt första tips är att du planerar allt du behöver göra under dagen. Skriv en lista om det så krävs. Det är mycket enklare att fokusera om man har målen framför sig. Det är också bra att dela upp det som ska göras i mindre delmål. Försöker man göra allt på en gång är det lätt att man blir överväldigad och ofokuserad.

Mitt andra tips är att utnyttja din tid till fullo. Du vet bäst själv när du är som mest produktiv och detta bör du dra nytta av. Se till att du har lugn och ro under denna tiden. Sitt på ett ställe där du inte blir störd och stäng av mobilen och se till att ingenting är i vägen för din koncentration.

Som tredje tips vill jag fokusera på vila och belöning. Även om du jobbar hårt får du inte glömma bort att vila och ta pauser. Res dig upp och ta lite frisk luft, gör en kopp kaffe eller ta något att äta. Vad som helst som ger dig ny energi för att fortsätta. Det är också viktigt att belöna sig själv för de framsteg som man gör. Det kan vara något litet som en liten godisbit eller någon liten present. På så vis blir du också mer motiverad att fortsätta. Genom att lyckas med dina delmål höjer du också din självkänsla vilket också gör att du får ett bättre självförtroende.