15 januari, 2018

Få bättre självkänsla

Vad innebär egentligen självkänsla?

Självkänsla är inte riktigt samma sak som självförtroende. Med självkänsla så pratar man om sitt egna värde och hur man mår i själen. Kanske är du en person som alltid har negativa tankar om dig själv och tycker att du är sämre än alla andra. Det är alltid lättare att fokusera på det negativa och tänka på vad som gick dåligt istället för att tänka positivt. Men som tur är går detta att träna upp. Ingen ska behöva gå runt och känna att de inte räcker till. Det finns olika sätt man kan göra det på och jag kommer gå igenom mina bästa tips.

Hur ska jag göra för att förbättra min självkänsla?

Mycket handlar som sagt på att ändra sina tankebanor. Men det kan vara svårt att bara säga detta till sig själv. Därför är mitt första tips att varje kväll skriva ner tre eller fler saker som du gjort bra under dagen. Det behöver inte vara några större saker under bara något enkelt som du är stolt över. På så sätt får du också över tid en bok med positiva ord som du kan gå tillbaka till de stunder som du känner dig lite nere. Detta är också ett bra sätt att öka din motivation.

En annan sak som jag tycker man ska fokusera mycket på är att inte jämföra sig med andra. Givetvis kan man alltid låta sig inspireras av andra men när det kommer till själva processen ska du bara fokusera på dig själv. Du kan inte jämföra sig själv med någon som har hållit på i flera år med samma sak och förvänta dig samma resultat. Sätt dina egna mål och utgå hela tiden från dig själv. Då kommer du också se vilka framsteg som du gör. Likadant ska man alltid utgå från sig själv och gå sin egen väg. Gör dina val efter dina intressen och vad du själv vill göra. För om du känner att du inte känner 100 % för någonting kommer resultatet också bli därefter. Det är viktigt att våga stå upp för sig själv och sina val och du kommer känna dig så mycket bättre när du gör det. Sist men inte minst så vill jag att man alltid ska påminna sig själv om att självkänslan kan bli bättre och något man bör fokusera på att förbättra lite varje dag.