18 januari, 2018

Spela poker – Mental träning

I många sammanhang brukar man säga att den mentala biten är en stor del för att lyckas. Om du inte har de rätta tankebanorna kommer du inte att lyckas. Många anställer till och med idag mentala coacher som ska lära en att tänka på rätt sätt. Här tittar jag närmare på mental träning.

Sambandet mellan poker och mental styrka

Poker är verkligen ett spel där du måste vara stark mentalt för att lyckas. För spelet är så mycket mer än att bara ha den bästa handen. Allt handlar om att kunna läsa sina motståndare och se om de bluffar eller inte. Samtidigt går det ju också åt andra hållet eftersom du själv måste vara stark och inte låta dina rörelser eller ansiktsuttryck avslöja vad du sitter med för kort på handen. Något som gör det ännu mer påfrestande mentalt är att du ofta spelar om stora summor pengar, speciellt när du kommer upp på proffsnivå. Minsta lilla misstag kan vara skillnaden om du tar hem vinsten eller får gå därifrån tomhänt. Har du någon gång sett på en match mellan proffs i poker förstår du säkert vad jag pratar om. Pressen är enorm och det syns också på spelarna. Fokus och mental styrka är verkligen en stor del av spelet. Precis som med allt annat kan man träna upp sin mentala styrka. Att spela poker med andra är ett bra tillvägagångssätt men jag ger också tips på andra alternativ.

Hur kan jag själv träna upp min mentala styrka?

En sak kan vi nog alla konstatera, livet blir inte alltid som vi har planerat. Men det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är hur du mentalt hanterar de motgångar som du utsätts för.

Så hur kan jag då träna upp min mentala styrka? Förutom mitt konkreta exempel med poker så handlar mycket om hur man tänker. Om du tänker i negativa banor som att du inte duger, är för dålig eller för gammal så kommer du ha en väldigt dålig utgångspunkt och resultatet kommer med största sannolikhet bli därefter. Fokusera istället på vad du är bra på och börja tänk i positiva banor. Man kan inte gå in en situation och förvänta sig att man ska misslyckas och sedan hoppas att det löser sig av sig självt på något magiskt sätt. Så börja med att fokusera på att tänka rätt. Varför inte ta en penna och papper och skriv ner dina styrkor? Förvara detta sedan på ett ställe nära till hands så du lätt kan gå tillbaka till dem när du känner att de rätta tankegångarna inte finns där. På så sätt lär du dig också att fokusera på vad som är viktigt.