20 januari, 2018

Vad är mindfulness?

En kort introduktion till mindfulness:

Kort beskrivet kan man säga att mindfulness helt enkelt handlar om att vara i nuet. Tanken är att du ska fokusera och vara medveten om både dig själv och vad som pågår i ditt liv just nu. Det är en prövad metod för att man ska minska stress, depression och ångest. För när man tänker efter så är det ofta saker som vi inte kan påverka som gör oss deppiga eller oroliga. Vi ångrar saker som vi har gjort i det förflutna eller oroar oss för vad som ska hända i framtiden. Men vi vet inte vad som kommer att hända. Det enda vi har kontroll över är nuet, den situation vi är i just nu.

Genom att utöva mindfulness som är en slags meditation ska du fokusera på vad som händer i nuet. Du ska ha en nyfiken och positiv inställning till olika situationer. Detta kommer på samma gång medföra att du släpper taget om dina negativa tankar och bara fokuserar på det du ser eller känner för tillfället. Det är på samma gång bra träning för koncentration och hjärna då det kommer lära dig att lägga märke till det som gör dig glad och lycklig.

Vilka övningar kan jag göra i vardagen?

Det finns en del övningar du kan testa i vardagen för att komma igång med mindfulness. Jag rekommenderar att man börjar med att göra en övning där man fokuserar på andningen. Varför? Jo, för att när vi andas på rätt sätt känner vi oss också mycket mer vid medvetande och lugna. Så gör en övning där du sätter dig bekvämt, sluter dina ögon om du vill och låter dig fokusera helt på din andning. Du kommer märka att du känner den på ett helt annat sätt än normalt.

Det andra som du också bör fokusera på är kroppen som är en naturlig del i allt vi gör. Detta är också en perfekt avslappningsövning för dig som har sömnproblem. Det går ut på att du ska lägga dig bekvämt på ett mjukt underlag. Ligg helt uträckt med armarna på sidorna av kroppen. Börja sedan med att ta djupa andetag och känn hur hela kroppen slappnar av. Håll ett extra öga på magen och hur den samarbetar med andningen. Försök att andas med magmusklerna. Samtidigt som du gör detta ska du uppmärksamma vad du känner. Börja nedifrån med tårna och arbeta dig uppåt kroppsdel för kroppsdel.