25 januari, 2018

Övningar och tips på mental träning

Vad innebär mental träning och när behövs det?

Det spelar ingen roll hur duktig du är på någonting. Om du inte har den rätta mentala inställningen kommer du inte att lyckas. Låter det bekant? Man pratar ofta om i olika sammanhang att den mentala biten är 80 % av att nå framgång. Men ändå så tränar vi sällan på det. Här kommer jag ge dig tips på hur du kan bli bättre på mental träning.

Först och främst bör vi sätta ord på vad mental träning egentligen är. Kort förklarat kan man säga att det handlar om att tänka de rätta tankarna. Det kan handla om en idrottsprestation, en jobbintervju, en presentation eller uppkörning. Oavsett vad så måste man alltid ha de rätta tankebanorna.

Tips på hur jag blir bättre på mental träning.

Som tur är kan man träna upp den mentala biten genom olika övningar. I vilken ände ska man då börja om man är ny på detta? Det finns ett väldigt tydligt förbund mellan att vara koncentrerad och avslappnad. Man ska kunna stänga ute alla tankar runt omkring och bara fokusera på det som ska ske just nu.

Ett bra sätt att göra detta på är att fokusera på sin andning. Detta kan vara så enkelt som att bara räkna till fem och sedan ta ett djupt andetag. Du kommer då känna hur du blir mer fokuserad. Det behöver inte vara på något speciellt utan det handlar bara om själva känslan. På detta sätt kan du sedan lära dig att fokusera på en viss sak.

En annan viktig del är så klart att förändra sina tankebanor. Istället för att tänka negativa tankar som att man inte är bra nog, att man inte kommer klara det, att man inte känner för det eller liknande så ska man istället tänka i positiva banor. ”Jag är bra nog”, ”jag kommer att klara det” och så vidare. Om du börjar att tänka på detta sättet kommer det i slutändan att komma naturligt. Vill du ha lite hjälp på traven kan du skriva ner det i början och ha minneslappar till dig själv. Nästa steg kan vara att analysera dina negativa tankebanor och komma fram till varför du känner så i en viss situation. Målet är att du ska ha kontroll över både din kropp och den mentala delen. På sätt kommer du känna dig mer säker och avslappnad oavsett vilken situation som du hamnar i.