28 januari, 2018

Må bättre med träning och bra mat

Varför rätt mat och träning borde vara en del av allas vardag.

Vi lever idag i ett väldigt hälsomedvetet samhälle. Vi har ett enormt utbud både när det kommer till olika träningsmetoder och hälsosam mat. Det är till och med så att man kan bli överväldigad av alla alternativ. Träning och hälsa är något som alla bör tänka på. Det får oss att må bra och gör att vi kan prestera på topp. Man behöver inte vara någon elitidrottare utan kan hitta ett bra sätt som passar ens kropp och vardag.

Att träning är bra för kroppen är knappast en nyhet för någon. Inte heller att det spelar stor roll vad vi äter. Men vad ska man egentligen fokusera på? Det handlar inte bara om att man ska gå ner i vikt eller vill forma sin kropp på ett visst sätt utan träningen gör oss också både gladare och starkare. Alla har vi olika mål med vår träning och det är viktigt att man tänker på varför just man själv gör det. Genom att träna ökar du även din ämnesomsättning vilket så klart hänger ihop med vad du äter. Lever du ett stressigt liv kan du alltid hitta i alla fall 30 minuter till att träna. Gå ut och spring eller träna hemma. I slutändan handlar allt om prioriteringar.

Våra matvanor har också stor påverkan på hur vi känner oss. Det påverkar vår vikt, humör och i slutändan självkänsla. Givetvis är också rätt mat viktigt för olika hälsoproblem som till exempel problem med magen. Som tur är finns det idag ett stort utbud av olika hälsosamma recept, hur mycket man bör äta per dag och så vidare. Så det finns ingen ursäkt för att inte tänka på vad man äter och hur man tränar.

Glöm inte att tänka på sömnen:

Förutom mat och träning finns det en tredje del som är minst lika viktig och det är sömnen. Du behöver sova ordentligt för att både din kropp och hjärna ska kunna återhämta sig. Sömn hjälper också till att minska stress och oro. Den hjälper dig också att förberedda dig för den kommande dagen samt att den har även ett samband med både träning och mat. Om du börjar träna och äta rätt kommer du också märka att du sover mycket bättre och mindre oroligt. Överlag kommer du må bättre och känna dig mer hälsosam.